Arțarii în arhitectura peisageră – Utilizare și tehnici de înmulțire in vitro
Arțarii s-au făcut cunoscuți în întreaga lume, de-a lungul secolelor, prin numeroasele lor întrebuințări în: peisagistică, industria alimentară, industria lemnului, medicină. De asemenea, au implicații culturale, făcând obiectul unor tradiții, obiceiuri sau festivaluri.
În peisagistică, arțarii s-au impus prin talie, habitus, frunziș, la care s-au adăugat efectele decorative ale florilor, fructelor și ale scoarței.
Arțarii sunt atât de diverși și de populari, încât numeroase arboretum-uri de pe mapamond i-au păstrat în colecții speciale cunoscute sub denumirea de acerete. Sunt, de asemenea, preferați de către japonezi pentru obținerea de bonsai de mare rafinament.
Este evidentă necesitatea existenței unor varietăți de arțar ornamental produse pe piața internă, având în vedere că la momentul actual, materialul dendrologic aparținând genului Acer provine predominant din import. Admirația de care se bucură, însușirile decorative, particularitățile biologice și ecologice, fac din speciile de arțar elemente peisagistice importante.
Genul Acer deține un loc însemnat între genurile dendrologice. Importanța și utilizarea sa, atât ornamentală, cât și economică este atinsă doar de complexitatea taxonomică. Speciile din genul Acer, arbori sau arbuști, se remarcă prin valoarea estetică, ecologică și mai ales decorativă, prin habitus și frunziș.
La nivel naţional, înmulţirea arţarului a devenit o practică frecventă la metodele convenționale la care s-au adăugat culturile in vitro, în domeniu regăsind numai câteva studii cu etapele iniţiale ale micropropagării. Pe plan științific, are un potenţial menit să răspundă neajunsurilor tehnologiilor clasice de înmulţire. Recent, au fost elaborate tehnologii de înmulțire eficiente, a varietăților și a cultivarurilor, de arțar cu mare valoare ornamentală și pentru care există solicitări pe piața internă.
Din Cuprins:
Lista figurilor ………………………………………………………………………….. 6
Lista tabelelor …………………………………………………………………………. 10
INTRODUCERE …………………………………………………………………….. 11
CAPITOLUL 1. CONSIDERAȚII GENERALE ASUPRA UNOR SPECII DE ARȚAR ………. 13
1.1. Importanța și utilizarea speciilor de arțar ……………………………… 13
1.1.1. Importanța economică ………………………………………….. 14
1.1.1.1. Lemnul de arțar ………………………………………. 14
1.1.1.2. Mierea de arţar ……………………………………….. 15
1.1.1.3. Siropul de arţar ………………………………………. 15
1.1.2. Importanţa culinară ………………………………………………. 17
1.1.3. Importanţa fitosanitară ………………………………………….. 18
1.1.4. Utilizarea terapeutică ……………………………………………. 19
1.1.5. Importanţa ornamentală ……………………………………….. 20
1.1.5.1. Arţari pentru grădinile mari ……………………… 25
1.1.5.2. Arţari pentru grădinile mici ……………………… 25
1.1.5.3. Arţari pentru parcuri și grădini publice ……… 27
1.1.5.4. Arţari pentru aliniamente stradale …………….. 28
1.1.5.5. Arţari pentru zone calde sau reci ………………. 30
1.1.5.6. Arţari pentru zone umede sau foarte uscate … 30
1.1.6. Tradiții și simbolism, semnificații culturale …………….. 30
1.2. Originea, distribuția și taxonomia arțarilor ……………………………. 33
1.2.1. Etimologie ………………………………………………………….. 33
1.2.2. Origine și distribuție geografică …………………………….. 33
1.2.3. Încadrare sistematică ……………………………………………. 35
1.2.4. Taxonomie ………………………………………………………….. 38
1.2.4.1. Ordinul Sapindales …………………………………. 38
1.2.4.2. Familia Aceraceae …………………………………… 38
1.2.4.3. Genul Acer …………………………………………….. 38
1.2.5. Specii native și exotice aclimatizate ……………………….. 46
1.3. Caracterizarea speciilor studiate………………………………………….. 51
1.3.1. Caracterizarea speciei Acer platanoides ………………….. 51
1.3.2. Caracterizarea speciei Acer palmatum ……………………. 53
CAPITOLUL 2. STADIUL CUNOAŞTERII CU PRIVIRE LA TEHNOLOGIILE DE ÎNMULŢIRE A SPECIILOR DIN GENUL ACER …………………………………………… 56
2.1. Tehnologii convenționale de înmulțire a speciilor din genul Acer
pe plan internațional …………………………………………………………………. 56
2.1.1. Înmulțirea generativă ……………………………………………. 56
2.1.2. Înmulţirea vegetativă ……………………………………………. 58
2.1.2.1. Înmulţirea prin butași ………………………………. 58
2.1.2.2. Înmulţirea prin altoire ……………………………… 61
2.1.2.3. Înmulţirea prin marcotaj ………………………….. 62
2.1.2.4. Înmulţirea prin drajoni …………………………….. 62
2.2. Înmulțirea in vitro a speciilor din genul Acer pe plan internațional 63
2.2.1. Înmulţirea in vitro la diferite specii din genul Acer …… 63
2.2.2. Înmulţirea in vitro a speciilor studiate …………………….. 66
2.3. Tehnologii convenționale de înmulțire a speciilor din genul Acer pe plan național ……………………………………………………………………….. 67
2.3.1. Înmulțirea generativă ……………………………………………. 67
2.3.2. Înmulţirea vegetativă ……………………………………………. 67
2.4. Înmulțirea in vitro a speciilor din genul Acer pe plan național … 69
CAPITOLUL 3. METODE DE CERCETARE IN VITRO …………….. 70
3.1. Material biologic ……………………………………………………………….. 70
3.2. Metode de lucru ………………………………………………………………… 72
3.2.1. Recoltarea și pregătirea materialului biologic ………….. 72
3.2.2. Dezinfecția materialului vegetal …………………………….. 75
3.2.3. Iniţierea și stabilizarea culturilor in vitro …………………. 79
3.2.4. Faza de multiplicare a culturilor in vitro ………………….. 82
CAPITOLUL 4. CONCLUZII …………………………………………………… 86
4.1. Dezinfecția materialului vegetal ………………………………………….. 86
4.2. Inițierea culturilor in vitro …………………………………………………… 87
4.3. Multiplicarea culturilor in vitro …………………………………………… 91
4.4. Înrădăcinarea culturilor in vitro …………………………………………… 94
BIBLIOGRAFIE ……………………………………………………………………… 99
Recenzii
Nu există recenzii până acum.